Tips van de maand

Lees onze 8 tips om je paard of pony koel te houden met warm weer.

1. Pas het weideschema aan
Ga het liefst in de ochtend of later in de avond met je paard of pony naar buiten, dan is het nog lekker koel.

2. Zorg voor schaduw
Een schuilstal verdient de voorkeur, een bomenrij kan ook schaduw geven.

3. Laat de lucht bewegen
Een ventilator is een prima hulpmiddel om lucht te laten circuleren in de stal, maar gebruik ze met beleid. Een paard of pony mag absoluut niet in de buurt kunnen komen van de ventilator zelf, maar pas ook op voor snoeren.

 

4. Zorg voor voldoende koel water
Onbeperkte toegang tot vers, schoon en koel water is noodzaak. Ijskoud water is niet nodig, paarden drinken het liefst water van 15-20 graden. Zorg voor waterbak met voldoende omvang, in een kleine bak wordt het water snel warm. Ook vinden ze het fijn om af en toe natgespoten te worden met de tuinslang.

5. Stimuleer drinken
Als je paard of pony erg weinig drinkt kun je overwegen om het hooi te besproeien met licht zout water. Dat maakt dat ie meer gaat drinken.

6. Voorkom zonnebrand
Een vliegendeken is geen overbodige luxe voor licht gekleurde paarden en pony’s. Het werkt niet alleen tegen vliegen maar zeker zo goed tegen verbranden. Een lichte neus en andere haarloze plaatsen kun je insmeren met sunblock.

7. Werk rustiger dan normaal
Hoewel paarden en pony’s prima met warmte kunnen omgaan is het niet prettig voor ze om bij extreme temperaturen zeer zwaar werk te doen. Als je niet op het absolute topniveau rijdt, neem het werk dan terug of verdeel het over twee korte sessies per dag.

8. Gooi niet je hele schema om
Het is niet nodig om alle activiteiten die je met je paard of pony hebt gepland te stoppen. Paarden zijn gewend aan een vast ritme, té grote plotselinge veranderingen kunnen bij gevoelige paarden tot koliek leiden. Dus voer enkel aanpassingen door om hem de warme periode door te helpen.