Bixie Kinderwedstrijden

Bixie wedstrijden rijden in Landgraaf, Parkstad en omstreken

Bij paardencentrum Heihof in Landgraaf,  Heerlen is het de bedoeling om jonge ruitertjes in limburg de kans te geven om op een lager niveau aan paardrijwedstrijden bixie limburg te laten deel nemen.

Dit kan door jouw kind mee te laten doen aan een BIXIE wedstrijd.

Zo raken de kinderen al vertrouwd met de wedstrijdsport en tevens kunnen zij “proeven” van verschillende takken paardensport, waardoor zij merken welke tak zij leuker vinden en/of waar zij in uitblinken. Er zijn in totaal vier onderdelen bij een Bixie wedstrijd, namelijk de dressuurproef, de springproef, een behendigheidsproef (ook wel vaardigheidsproef genoemd) en ponyspellen (ook wel spelonderdeel genoemd).

Vanaf welke leeftijd

Ruitertjes mogen vanaf de dag dat zij zes jaar worden meedoen aan Bixie wedstrijden. Dit mag tot het jaar waarin zij dertien worden. Voorbeeld: als je zoon of dochter op 4 april 6 jaar wordt, mag hij of zij vanaf die dag meedoen aan wedstrijden. Wordt je kind op 1 januari 13? Dan mag hij nog het gehele jaar (t/m 31 december) deelnemen aan de Bixie wedstrijden. Kinderen die veertien zijn kunnen bij de KNHS dispensatie aanvragen, waardoor zij langer mogen deelnemen aan de Bixie wedstrijden.

Geen wedstrijdkleding verplicht

Volgens het regelement van Bixie hoeven de jonge ruiters geen wedstrijdkleding te dragen. Alleen het dragen van rijlaarzen en een goedgekeurde cap worden verplicht gesteld. Wel kan de ponyclub een clubtenue voorschrijven, die gehuurd en/of gekocht kan worden. Hierover is meer informatie te verkrijgen bij de ponyclub waar jouw zoon of dochter is ingeschreven.

Eisen voor deelname

Naast de eisen over de leeftijd en het dragen van laarzen en cap, moet de jonge ruiter ingeschreven zijn bij een ponyclub. Op internet zijn genoeg ponyclubs te vinden, ook bij jou in de buurt. De kosten hiervan zijn op te vragen bij de ponyclub, maar bedraagt vaak maar enkele tientjes per jaar. Ook moet je ingeschreven staan bij de KNHS.

Verder is er een Bixie startkaart nodig bij het hebben van een eigen pony, hierover kan je ook contact opnemen met de ponyclub van manege Heihof . De pony heeft ook een ponypaspoort nodig met daarin de goede inentingsgegevens en het chipnummer.

Deelnemen aan een Bixie wedstrijd kost wel geld, al is het maar een paar euro.

 

Wanneer organiseert Heihof een Bixie ?

Bij paardencentrum Heihof organiseren wij ook paar keer per jaar Bixie wedstrijden.

De eerst volgende Bixie wedstrijd is donderdag 2 maart. Je wordt ( als je dat wilt) gratis geschminckt i.v.m. Carnaval. Schrijf je onder aan deze pagina in!

Houd daarom onze activiteiten kalender en facebook pagina goed in de gaten.

 

Vraag hier je Bixie startpas aan

https://www.knhs.nl/wedstrijden/startpassen-en-licenties/bixie-start-of-stempelkaart/

 

Veiligheid

Paardencentrum Heihof in Landgraaf heft samen met De KNHS de veiligheid hoog in het vaandel staan, en is misschien wel één van de belangrijkste punten. Daarom moeten de ringen, waar de daadwerkelijke wedstrijden plaatsvinden, altijd omheind zijn door touw of een andere omheining. Dit is vooral om de veiligheid van de (jonge) deelnemers te waarborgen en ongelukken te voorkomen.

 

Verschillende niveaus en proeven

Bij een Bixie wedstrijd is er sprake van drie verschillende niveaus, namelijk AA, A en B1. AA is het lichtste niveau, B1 is het zwaarst en AA zweeft hier tussenin. Bij alle Bixie wedstrijden wordt er een dressuurproef en springproef gereden, de begeleidingsproef en ponyspellen worden niet bij elke wedstrijd gehouden, informatie hierover is vooraf bij de organisator te verkrijgen.

 

Dressuur

Bij het AA-niveau dressuurproef zullen de kinderen een eenvoudige dressuurproef uitvoeren in stap en draf. Ze moeten onder andere slalommen en tussen balkjes door draven. Het is toegestaan dat iemand de pony leidt en tevens mag de ruiter hulp krijgen bij het op- en afstijgen.

Bij de A-proef wordt er gereden in stap en draf, maar is het niveau iets moeilijker dan bij AA. Er wordt onder andere over cavaletti’s gedraafd. De B1-proef gaat nog een stapje hoger: daar wordt ook gegaloppeerd.

 

Springen

Bij de AA-springproef is het toegestaan om de pony te leiden. Er wordt aan slalommen gedaan en balkjes worden gedraafd. De eerste hindernis wordt met de drafbalk gesprongen, andere hindernissen mogen zowel in draf als in galop uitgevoerd worden.

De A-proef bij springen mag geheel in galop uitgevoerd worden en er zijn geen spelonderdelen (zoals voltes) gevraagd.

 

  • Begeleidingsproef

De begeleidingsproef of vaardigheidsproef is niet altijd aanwezig bij Bixie wedstrijden. Het is eerder een spel dan een wedstrijdonderdeel. De begeleider mag meelopen en aanwijzingen geven wordt geaccepteerd. Vooral de zeer jonge ruitertjes van zes en zeven jaar kunnen veel voordeel halen uit de begeleidingsproef. Ze leren spelenderwijs hoe het is om aan wedstrijden mee te doen, waarbij er geen moeilijke dingen gevraagd wordt en iemand naast ze loopt om ze gerust te stellen en op weg te helpen.

 

Ponyspellen

 

De ponyspellen of het spelonderdeel wordt niet tijdens elke wedstrijd gehouden. Het is eerder een spel, waarbij voorkomende onderdelen stoelendans en aardappelrace kunnen zijn. De ponyspellen worden vaak op werkkampen en ponykampen gezien.

 

Heeft je kind of dochter extra begeleiding nodig bij het oefenen?
Laat hem of haar helpen door een specialist en boek vandaag nog een bixie prive les.
Stuur ons een bericht en wij gaan hem of haar op weg helpen naar succes.

Hoe maak je je pony Bixie proof?

Hoe je je pony moet vlechten en verzorgen? Dit leren wij jou heel graag in een workshp/ clinic

Een zeer leerzame clinic over de geheime kneepjes om de jury omver te blazen met de look van je pony.

Je ontvangt na afloop ook een Bixie Proof deelname certificaat

Duur : 3 uur

Kosten 18,50 euro per kind incl drinken en wat lekkers moeders en of vaders die goed kunnen vlechten zijn van harte welkom.

Interesse? Mail naar activiteitenheihof@gmail.com