Dressuurwedstrijd

Samen met springen en eventing is dressuur één van de Olympische sporten en de enige vorm van paardensport tijdens de Paralympische Spelen. Het doel van dressuur is de ontwikkeling van het paard tot een ‘happy athlete’ door een harmonieuze en systematische opleiding. Daardoor wordt het paard soepel, ontspannen en los, maar ook tevreden en oplettend. Het paard en de ruiter begrijpen elkaar volledig: er is harmonie.

Wedstrijden voor iedereen
Dressuurwedstrijden zijn er voor ieder niveau: van jonge kinderen tot en met de Olympische Spelen. Ze worden gereden in een rijbaan die is voorzien van letters. Afhankelijk van het niveau is de rijbaan 20x40m of 20x60m. Tijdens de wedstrijd rij je een dressuurproef die uit een aantal voorgeschreven oefeningen bestaat. Door de letters die langs de rijbaan staan, weet je waar je de oefening moet uitvoeren. De jury beoordeelt vervolgens of de oefening goed is uitgevoerd en geeft cijfers van 0 tot 10. De optelsom van alle cijfers bepaalt het eindresultaat van je proef.

Niveaus en klassen
Dressuur is de basis van het paardrijden en daarom zijn er voor alle niveaus wedstrijden.

  • Bixie Jeugdrubrieken voor kinderen van 6 t/m 13 jaar (met een gratis Bixie-startpas)
  • Impulsrubrieken om kennis te maken met de wedstrijdsport (zonder startpas)
  • F-proeven op een FNRS Ruitersportcentrum (met een manegepaard of -pony)
  • Klasse B t/m ZZ-Licht (officiële KNHS-wedstrijden, breedtesport)
  • Subtopwedstrijden (klasse ZZ-Zwaar en hoger, inclusief Junioren en Young Riders)
  • Topsport (internationaal)

 

Aangepast sporten en para dressuur
Bij dressuur is het aangepast sporten geheel geïntegreerd in de reguliere wedstrijdsport. Op topsportniveau kennen we de FEI Grade-proeven.

Vormen van dressuur
Bij dressuur denkt bijna iedereen aan een ruiter met paard. Maar dressuur kan ook in meertallen of in teamverband worden gereden, zoals een pas-de-deux, een viertal, zestal of achttal of als carousselgroep. Ook worden er soms proeven op muziek gereden: de kür op muziek.

Meer informatie? Mail naar activiteitenheihof@gmail.com